Ja,jag har faktist litet långtråkigt...
Jag har inte mycket annat för mig.
Idag har vi ändå haft en inbokad aktivitet;
Lillnöffe har varit på kontroll hos tandläkaren.
Så jag har i alla fall varit utanför dörren idag.
Besöket på folktandvården gick bra,
dock hade han tydligen på något sätt skadat emaljen på en tand i underkäken,
vilket resulterat i att det blivit början på ett hål där!
PANIK!
Det har alltid varit min stora skräck och fasa att barnen skall få laga tänderna i så tidig ålder.
Antagligen för att jag själv lider av tandläkarfobi och dåligt samvete
eftersom jag ibland slarvar med deras tandborstning.
Och godisätande
Och saftdrickande.
Och småätande.
Ja visst är jag usel!
Men nu trodde i alla fall tandläkaren inte att det var någon fara,
bara vi höll rent ordentligt just där,
så skulle det nog inte bli något hål än på ett tag...
Men jag bara undrar;
hur fasen lagar man tänderna på barn?
Hur skall jag kunna sitta och hålla fast någon i stolen medan borren jobbar för fullt?
Om jag inte svimmar av mig själv så gör jag väl det när jag blivit nockad av en vilt fäktande unge?

huva
Jag har själv tydliga minnen av att jag lagade hål redan i förskoleåldern.
Eller om jag var tvungen att dra ut en som var svårt angripen av karies...
Jag blev mutad av mamma och fick en sådan där docka som såg ut som en verklig bebis i verklig storlek
som var så poppis på 80-talet.
Döpte honom till Emar av någon outgrundlig anledning!
Säkert skrek jag ändå som en stucken gris under besöket.
Men sedan dess har jag faktist bara lagat ett hål till.
*Peppar peppar*
Men jag har tänkt mycket på det där,
hur hemskt det var att jag hade hål redan som femåring
och hur hemsk jag skulle känna mig om mina barn hade det samma.
För det tyder ju onekligen på för mycket sötsaker eller i alla fall ohälsosamma matvanor
och /eller dålig tandhygien.
Åt jag verkligen så mycket godis som barn?
Inte som jag minns.

Tandborstningen minns jag att pappa var väldigt noggrann med,
att han satte upp skräckbilder på sjuka tandkött och inflamerade tandrötter ovanför handfatet.
Att han varje kväll kom och "finjusterade" tandborstningen och att vi ibland sköljde oss med någon slags tablett som färgade tänderna röda där de behövdes borstas mer.
För att inte tala om pappas otaliga små burkar med tandtråd och sådana där små minimala borstar att använda mellan tänderna,
som låg och skräpade i lådorna.
Flaskorna med munvatten och flour...

ungefär så här såg det ut på väggen i badrummet,majsit va?
Tandläkaren lugnade mig i alla fall betydligt.
Hon berättade att tandhygienen blivit många gånger bättre än vad det varit förut.
Att vi i Sverige är bland de bästa i världen på att sköta om våra tänder,
men också att det fortfarande är väldigt vanligt med karies i just låga åldrar.
Då man är som mest förtjust i godis,
då man kanske äter oftare
och tycker att det är pest och pina att borsta tänderna.
Nå,jag släpper ämnet nu.
Och borstar och finjusterar så att det står de härliga till,hädanefter.
Så var vi och handlade litet också,när vi ändå befann oss nere i bebyggelsen.
Jag har länge tänkt syra mina egna grönsaker,
men inte hittat något vettigt recept hur jag än har googlat och snokat på nätet.
Till slut har jag i alla fall hittat ETT recept,
och nu har jag alltså inhandlat morötter,palsternackor,rotselleri
och annat grönt som skall mjölksyras i en vecka nu.
Spännande. (jag hoppas att ni uppfattar min ironi nu)
Nyttigt och förhoppningsvis gott.
Jag vet inte om jag smakat mjölksyrade grönsaker förut,
kanske är det hur äckligt som helst,
men jag brukar faktist gilla sådant som andra inte tycker om.
Ni minns väl det där Aloe Vera snusket som skulle drickas ur en dunk för några år sedan,
"för att rensa ur gifterna i kroppen och balansera tarmfloran,
främja matsmältningen och fan och hans moster..."
Jag var så knäpp att jag gillade det!
Medan alla kollegor ulkade i sig sina små slattar ,
snart gav upp experimentet och gick tillbaka till rökbåset,
så fortsatte jag med det där gegget.
Ja,jag vet inte om det var så särskilt gott precis,men det känndes bra!

Jag rapporterar ytterligare om grönsakerna,helt enkelt.
Resten av dagen har gått åt till att baka bröd,
sladdra i telefonen och gapa litet åt pojkarna när de lever om allt för mycket.
fast mest är de så underbart goa att man blir alldeles tårögd..:)

Den ädla konsten att bygga en koja har nu ärvts från Storsnörp till Lillnöffe,som idag har förärat Lilla hoppsan med en fin koja under skrivbordet.
Kusin Vitamin och jag diskuterade häromkvällen Astrid Lindgrens barnfilmer.
Hur kära vi var i Abbe när vi var små
(kusin vitamin såg förresten precis ut som Madicken,som barn! )
och hur fantastiskt det var att Lillebror kunde kuta omkring som han gjorde uppför trappor och allt ,
med träskor på fötterna.
Hur knasigt det var när hans storasyster bjudit hem sin nye fästman och stod och dansade i vardagsrummet litet sådär helt apropå.
Och när hon skriker
"Kom hit ska ja klå re!"
till Lillbror som tjuvkikar.

Åh,vad snygg han var Abbe!
I dag tycker jag mest hemskt synd om honom när jag ser programmen.
Och så pratade vi om underbare Allan Edwall.
Som gestaltat så många härliga personligheter genom tiderna.
Nåja,Emils pappa var kanske inte så härlig ändå,
litet knäppt är det ju att han springer runt och gapar och skriker och rycker sin son i öronen hela tiden.
Hotar honom så att han får lov att låsa in sig för att slippa stryk..

Vad jag däremot inte visste om honom vara att han själv skrivit många visor och texter.
Att det var han som regisserade "Mälarpirater"!
Jag rotade litet på nätet och hittade bland annat denna fina visa ;
www.youtube.com/watch?v=DP4cJNcb1U8
Ibland snöar jag in litet på människor jag gillar.
Nu har så blivit med Allan
och jag hoppas att jag kan hitta några av hans texter på biblioteket.
Tack för det,kusin Vitamin!:)

Jag tänkte bjuda på ett till recept faktist!
Nej,det skall inte bli någon standard,
men det kan väl vara litet skoj och kanske inspirerande?
Här är mitt favoritbröd som är extremt lättlagat och dessutom väldigt nyttigt.
En skiva av detta om dagen håller magen i trim,serru!
Bajsbröd
2 dl solrosfrön
2 dl linfrön
2 1/2 dl vetekli
1 dl vetekross
3 dl vetemjöl
4 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bikarbonat
blandas ihop i en stor bunke.
rör ihop väl
och tillsätt:
6 1/2 filmjölk
1 1/2 dl mörk sirap
blanda igen och pytsa i en form smord och bröad med vetekli.
Så ställs den i ugnen på 175 grader.
Den första halvtimmen skall den gräddas underifrån (ställ in ugnen på endast undergrill)
och de resterande trettio minuterna skall den gräddas med hela ugnen som vanligt.
Ja,den är verkligen mycket god,denna limpa, och extra smarrig med färskost och salami på.

Tack och hej!
Hej du!!
Här är din gamla kusin från Närke. Jag har försökt nå dig men inte lyckas, nu förstår jag varför: Du bloggar!!
Kul att du verkar trivas, även om det svider att jag inte kan titta förbi när jag är i Väsby.
Så fint det ser ut med all snö, vi har lite slask.
Ler när jag läser om tandläkaren. Var det inte så att du blev sövd till sist? Ett himla liv var det i alla fall. Att du var så rädd för tandis? När du åkt in i ett träd med snowracer, på systers födelsedag, och vi oroligt väntade när ni var på akuten då kom du hem och sken som solen! Trots ett ganska tilltygat ansikte.
Njut av dina små barn. Min dotter är tonåring!!! Jag har just fått veta att jag förstör hennes liv! Hon får nämligen inte sitta på MSN så länge hon vill. Inte heller får hon gå på bio i stan och ta bussen hem vid 22. Dessutom har hennes elaka mamma pratat med kompisens mamma och mammorna håller ihop!! Det måste vara pest att vara nästan 14!
Sedan när jag varit elak mamma och hon stängt MSN går jag ner och sätter mig vid datorn själv... fast jag har inte suttit här på 2 dar och skall gå till sängs nu.
Tänderna har jag redan borstat!!!
Pussa på dina gullungar från mig!
Kram "gammelkusinen"